fredag den 30. juli 2010

Så kunne de lære det !!

I middelalderen havde man i den blide ende gabestokken, som man kunne sætte folk i. Her kunne de sidde og blive hånet, hvis de havde begået mindre forbrydelser som f.eks. ikke at overholde helligdage.

Lad mig straks slå fast, at dette indlæg ikke er for dig, som afskyr gyserfilm.

En skovtyvs ( skal ikke forveksles med en skovhugger ) straf kunne være at få lov at ride en time på træhesten 4 dage i træk. Det siges, at Lillemor derhjemme fik 4 fredelige dage i forbindelse der med ;)

Og så går vi lidt op ad afstraffelsesstigen: At få den spanske kappe på må have været slemt. Jeg prøvede at løfte den og måtte næsten opgive. Men forbryderen skulle gå rundt i byens gader med dette monstrum på og blev imens overvåget af byens vægtere. Inde i tønden var det pigge, som stak godt til. AV.... men det bliver værre:

I middelalderen brugte man ikke så mange ressourcer på fængsling som man gør idag - måske er det derfor, at voldsomme forbrydelser bare stiger og stiger i antal ?

Man havde galgen, hvor forbryderen kunne få lov at hænge til skræk og advarsel i flere uger bagefter. Tjaaah forbryderen oplevede det jo ikke, men det må have været skrækkeligt for deres efterladte at se dem hænge der.

Barnemord var også dengang noget, som man ikke bare så gennem fingre med. Her kunne morderen få brækket alle knogler i kroppen..... og så til sidst blive slået ihjel. GYS.

En afstraffelsesmetode var også at få hældt flydende guld eller bly i halsen. KVALMENDE GYS !!

Disse afstraffelsesmuligheder er udstillet på Egeskov slot på Fyn. Jeg ved ikke, om de fantastiske haver her eller denne udstilling gjorde størst indtryk på mig. Men jeg sidder stadig med en væmmelig tanke om de mange justitsmord, som også blev begået dengang.

PS. Det koster kun 150 DKK at komme ind på Egeskov, og der er virkelig oplevelser nok til en hel dag. Og resten af sæsonen kan man så komme gratis ind. Så prøv det !!

torsdag den 29. juli 2010

Rom Topf med blåbær og kirsebær.

Sidste år var alle bærene fra min egen have. I år har en anden ( Føtex ) fået lov at stå for leveringen af bær, for noget skulle der puttes i vores rom topf nu. Og haven rummede intet, som lige ville falde i hak med rom og sukker.
I krukken til venstre er den rom topf, som nu har trukket et år. Der er brombær og vindruer i den. Altså sensommer frugter. Vindruer bliver ikke særlig godt men brombær er fortræffelige.
I krukken til højre er dette års ingredienser. Nu skal krukken bare vendes på hovedet 1-2 gange om dagen, og til jul skal den åbnes.

onsdag den 28. juli 2010

Hvad blomsterbedet gemte:

En skønhed dukkede pludselig op i blomsterbedet.

Meget opmærksom og klar til flugt...men under mavsen gemte der sig:

endnu en skønhed.
som lige måtte strække sine små stive ben efter den tunge vægt ovenpå.

tirsdag den 27. juli 2010

Mojito med æblemynte

På denne sidste varme dag ifølge vejrguderne er der blevet lavet skønne Mojito drinks med æblemynte istedet for den almindelige mynte.

Og hvorfor nu det ?



Jo jeg fandt den stakkels æblemynte stående mutters alene ovre i en glemt hjørne. Her stod den uden omsorg og havde kun fået den regn, som af og til var dryppet lidt på den. Egentlig er bladene jo smukke, så i bedste Claus Dalby stil kunne den nok gøre sig til sammen med nogle andre planter på terrassen. Men da jeg ville flytte kurven, røg bunden ud, og mynten lå flad ud over det hele.

Den blev skyndsomt ompottet og fik til gengæld lov at kvittere med nogle af de flotte æble og mynte duftende blade til iskolde mojitos.

Opskrift:

Læg 8 ( æble ) mynteblade i et glas sammen med 2 ts sukker og stød dem godt sammen med en mojito-støder. Fyld op med isterninger og hæld ½ dl. rom over og for resten sportsvand. Pynt med en stilk mynte.

mandag den 26. juli 2010

Og præmien blev....

En fin lille hvid Weber Smokey Joe samt en mega stor køletaske.... det syntes jeg i hvert tilfælde, at ekspedienten sagde ved udleveringen af min præmie.
Sådan en Smokey Joe er ikke ret stor men perfekt til forskellige ture, hvor det er fint lige at medbringe lidt grill-maskineri.

lørdag den 24. juli 2010

En kringle med snyd.

Det kan komme over den bedste.

Pludselig bliver man inspireret til at gøre noget, som man ikke burde. Og bagefter kan man enten ærgre sig eller trække på skuldrene.
Det var et kaffebesøg hos Fatters faster Ketty, som satte det hele i gang. Hun inviterede idag på de skønneste nybagte boller med liflig hjemmelavet syltetøj og dertil lettisk kage, som naboen havde foræret hende.

Efter aftensmaden gik jeg lidt og grundede over, hvad hun gjorde, som jeg ikke gjorde, siden hendes bagværk altid blev så perfekt. Jeg kom frem til, at det måtte skyldes øvelse. Så jeg kastede mig ud i noget bagværk, som kun gamle damer ellers laver - nemlig fødselsdagskringle af gærdej.

Opskriften kommer her. Da jeg indtil nu næsten kun har smagt tørre kringler, snød jeg lidt og lavede dobbelt portion af fyldet. Her var jeg selvfølgelig noget spændt på, om det hele ville ende på ovnens bund, men med et par skefulde mel i fyldet blev det på sin plads.

Dejen blandes sammen af
400 g mel
200 g smør
1 pk gær
3 ss sukker
2 æg
½ dl mælk

Denne bredes ud i 12 cm brede stykker, hvorpå fyldet lægges i en stribe i midten. Dejsiderne foldes op over hinanden og trykkes let til.

Fyldet består af
150 g smør
150 g sukker
100 gr marcipan
75 gr rosiner

Efter ½ times hævning, pensles med æg, drysses med hakkede mandler og sukker, hvorefter kringlen bages 20 min ved 200 g.

Nu vil vi alle 4 gå i seng med en sort samvittighed og en kedelig kvalme. Og kringlen skal vi da heldigvis ikke bekymre os om imorgen, for den er spist rub og stub.





fredag den 23. juli 2010

Held i spil

Måske vandt jeg denne her ?
Eller måske er dette min præmie ?
Sådan en her ville jeg nu også blive rigtig glad for.


Men er det et års forbrug af denne, bliver jeg nok lidt skuffet. Under alle omstændigheder har telefonen idag ringet og for Fatter bekendtgjort, at jeg har vundet en grill i en konkurrence. Jeg husker godt svagt, at jeg engang udfyldte en kupon der, hvor vi køber hønsemad. Men jeg husker ikke, hvad præmien præcis var.

Præmien kan jeg hente fra imorgen i Agroland. Det bliver spændende.

mandag den 19. juli 2010

De p...... naboer !!

Aaaah hvor skønt. Endelig at få tid til at smide sig på drømmesengen med en god bog. Hynder, bøger og saft er rigget til.

.....men hvad er nu det ??!!

Hvorfor lugter det af rådden skraldespand ? Hvorfor er der pludselig en lystig summen af grønglinsende ækle spyfluer ?

Op igen. Rundt for at undersøge, om der skulle ligge en død fugl i blomsterne. Næh, der er intet at se. Kun at lugte. Og lugten synes at blive forstærket ved plankeværket over mod naboen.

De p...... naboer !!! Hvad har de smidt i skraldespanden, som skal forpeste vores terrasse sådan ? Åh gid man da nogle gange boede på landet med et par km til nærmeste nabo.
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
Ud på aftenen tager Fatter og sønnike båden ud for at tømme fiskegarnene. Der er som dog ingenting i. Sønnike kommer ind og fortæller, at han har været ved at kaste op på sejlturen.
Ikke p.g.a. søsyge men p.g.a. en utålelig lugt.

I et fjernt hjørne har Fatter et par dage før gemt og glemt en pose med fiskeindvolde. Og der vrimler allerede med maddiker i dem, fortæller knægten.

Undskyld kære naboer. Nu ved jeg, hvorfra stanken kom. Mon I også kunne lugte den inde hos jer..... :S

Ps. Båden er blevet desinficeret nu og vi har i eftermiddags haft en dejlig tur i den.... uden nogen som helst fangster af noget som helst.

lørdag den 17. juli 2010

Sådan får man teenagers i tale.

Det kan være næsten umuligt at få sine teenagers i tale, når de nu liiige er midt i en chat, liiige er ved at se en film, liiige taler med en kammerat, etc.

Men hele denne uge har jeg haft held til at gennemføre næsten en halv times aften-snak ved køkkenbordet for os alle 4 samtidig.

Lokkemaden var smoothies ved stearinlysets skær. ( Og for de kendte: ja det er den itu-gående give away fra Den glade bondepige, som Fatter har gjort sig umage med at lime.

Smoothierne blev lavet på:

½ pose frossen frugt ( hindbær el. jordbær )
2 store ss presset honning med top.
1 l. youghurt m. vanille
1 dl. letmælk.

Alt blendes og smager bedre i høje glas.... men de var til vask.

fredag den 16. juli 2010

"Hej - og velkommen til."

Sådan lød velkomst hilsnen fra ekspedienten i butikken Designtorvet
i Vejle.

Allerede her skilte butikken sig ud. Normalt får man et hej...hvis man er heldig. Men ligefrem sådan en velkomsthilsen !!

Måske var det bare bønderne, som var kommet til byen - men både Fatter, Sønnike, Lillepigen og jeg var vilde med den butik. Vi kunne have gået rundt derinde i meget længere tid, men da vi forinden allerede havde brugt rigeligt med penge, tog vi os selv i nakken og forlod stedet umiddelbart efter.

En af de mange sjove, smukke ting, som designtorvet havde, var nogle små akvarier med planter, sten og små bitte sirlige rejer i røde farver. Sådan et akvarie kunne man kigge på i mange timer. Og så var det lavet så snedigt, at det passede sig selv og rejerne kunne leve derinde i 8-10 år. WAUW.

Tænk at kunne lave sådan et lille lukket økosystem, hvor man hverken skal fodre, skifte vand eller gøre noget som heltst !!

Den butik må jeg opleve igen.

torsdag den 15. juli 2010

Mutters og Ingeborg Suhrs agurkesalat.

I Ingeborg Suhrs kogebog står simpelthen bare alt. Også hvordan man laver agurkesalat.... men alligevel lavede jeg lige lidt om på opskriften, så den matcher den "Mutterske" familie.
1 liter eddike, 5 dl. vand, 40 spsk sukker, 2½ tsk salt,  og 17 vrid på peberkværnen. Hele baduljen koges sammen og hældes på de rengjorte glas, hvor skivede agurker allerede venter sammen med 2 chili, 2 løg og 8 dildkroner.

Frk. Suhr vil skive agurkerne tyndt, men i Mutters køkken skæres de 1-1½ mm tykke, for så er der stadig bid i, når de skal nydes.

Jeg elsker simpelthen at gemme havens små skatte på glas. Nu skal det bare stå og trække, inden vi kan nyde det. I mellemtiden kan vi spise de friske agurker fra drivhuset. De giver godt lige nu, men bladene er desværre begyndt at blive lidt grimme allerede. Måske man lige skulle kigge på lidt nyttedyr for at holde den gående lidt længere.

onsdag den 14. juli 2010

Fyld huset med duft.

Der er meget få blomster, som dufter så berusende godt som Lathyrus... eller på godt dansk Ærteblomster.

Hvert år har jeg 2-3 meter hønsenet besat af disse blomster, og lige nu skal jeg i hvert tilfælde ud hver eneste dag og plukke små buketter.

Når jeg sår Lathyrus, smider jeg bare frøene direkte i jorden. Jeg gider ikke bruge tid på at sidde og file på skallen med sandpapir eller lægge dem i blød forinden. De skal nok komme alligevel.

Når Lathyrus derimod blomstrer, så skal man være på pletten. Her bliver man nødt til at klippe visne blomster af. Ellers tror planten bare, at nu var det den sommer og danner istedet en bælg med nye frø i. Og det var jo ligesom ikke det, der var meningen.

Gør du dette, vil du hvert år opleve en overdådig blomstring af velduftende skønne bedstemor blomster..... og Lillepigen elsker at komme hjem til sit værelse, når der står en lille sød jeg-elsker-dig buket på natbordet med velduft ud i alle kroge.

tirsdag den 13. juli 2010

Glaspusterens værksted.


I Høruphav bor en glaspuster.
Han er oprindeligt uddannet som bager men blev træt af lugten i bageriet og tog en anden og endnu varmere uddannelse.


Vi har været inde og besøge hans butik, have og værksted. Jeg fik lov at "hjælpe med" at lave en skål og er nu bagefter helt klar over, at det ikke ville være et job for mig. Sikke en hede !!! Glaspusteren selv syntes ikke, at det var specielt varmt i værkstedet men kunne da fortælle, at han drak 11 liter vand i døgnet. Selv om natten var han oppe et par gange og drikke en liter ad gangen.
Sådan et besøg, hvor man selv kan få lov at prøve tingene af, er en af de oplevelser, som man altid husker. Så er nogle af jer på de sønderjyske kanter, kan et besøg i glaspusteriet absolut anbefales.

søndag den 11. juli 2010

Mindeværdig fiske buffet.

På Restaurant Propperiet i Sønderborg indtog vi i weekenden en skøn frokost, hvor alle blev prop mætte og fik testet alle smagsløgene af.
Fatter og Sønnike nåede at gå i buffeen hele 3 gange, inden de måtte trække sig ud af kampen. Lillepigen og jeg måtte se os slået efter sølle 2 omgange. Men godt var det. Og billigt !!

Undervejs var der udskiftning af retterne, så havde man lige set sig lun på en af de mange fiske retter, var den måske væk ved næste besøg. Men så var der til gengæld dukket andre nye op.

En buffet giver altid mulighed for at prøvesmage nye ting. Man kan jo bare nøjes med en bitte lille skefuld. Bl.a. prøvede jeg en enkelt musling og blev noget overrasket, da det knaste mellem tænderne.

Den kæreste lille krabbe havde gemt sig i muslingen og var blevet fanget sammen med muslingen, kogt, serveret og endt i min mund. Den ses her sammen med en lille dusk karse.

Typisk mit held. Andre ville have fået en perle.

lørdag den 10. juli 2010

Der kom en pakke.


Jeg er netop vendt hjem fra en lille ferie og i postbunken ligger en seddel om, at jeg kan hente en pakke på posthuset. Sådan noget er jo altid spændende.
På posthuset udleveres en smukt indpakket gave. Jeg ved allerede, hvad det er. Men den fine indpakning får forventningerne til at stige til samme baner, som når man har fødselsdag.
Pakken er indenunder den fine indpakning forsvarligt indpakket i både boblefolie og skumgummi. Men Post Danmarks kasten rundt med tingene har alligevel lavet skår i glæden.

Indeni ligger den søde charmerende lysestage, som jeg vandt i Den glade bondepiges Give away.
Ærgeligt - men ikke spildt, for Fatter har lovet at lime den sirligt sammen igen.

Men slå et smut indenom Den glade bondepige - dér bliver du hængende !!

torsdag den 1. juli 2010

Frau Putz - en venlig sjæl.

Frau Putz - den rare sjæl - har lavet hyldeblomst saft. Og jeg var blevet inspireret til også at prøve kunsten af. Men overalt, hvor jeg kiggede, var der på citronsyrens plads i div. supermarkeder opsat et skilt med "MIDLERTIDIG UDSOLGT".
Øv, hvor kan man ærgre sig over sådan noget, når det nu lige præcis er nu, at hylden blomstrer. Og, når det nu lige præcis er nu, at der er indkøbt 4 øko citroner og 2 poser rørsukker til formålet.

Så nu har jeg lavet hyldeblomst saft UDEN den famøse citronsyre. Jeg ved ikke, hvor vigtig den er. Om den kun gør drikken mere syrlig, eller om den har en vis konserverende effekt ?

Og tænk - så skriver det søde menneske Frau Putz, at hun vil sende mig lidt citronsyre, så jeg kan få lavet min saft. Sådan en venlig gestus går lige i hjertekulen på mig. Jeg ved slet ikke, hvilket ben jeg skal stå på for at gengælde hendes tjeneste.

Jeg kan da begynde med at anbefale hendes blog . Den har rigtig mange gode vinkler på hendes verden. Sådan en blog, hvor man tænker, at mennesket bag ville man garanteret synes om, hvis man mødte hende face to face. Så slå et slag indenom...... og husk selv at være overskudsmenneske, selvom hverdagen af og til kan føles trang. Det kommer altid dobbelt tilbage igen.

På natbordet lige nu

På natbordet lige nu
Gode bøger