onsdag den 11. august 2010

En tåbelig solbær gele føljeton

Sidste år sloges jeg mange gange med forskellige frugter om at omdanne dem til gele. Og hver eneste gang - pånær den sidste - tabte jeg kampen. Tyndt splask endte jeg op med. Men den ene portion, som stivnede, som den skulle, smagte ubeskrivelig. Det var en ribsgele med vanille toner. Englene sang !!
I år åd fuglene dog ribsene, så jeg måtte gå på rov i min Faders have, og her er hvad jeg kunne hjembringe. En tåbelig lille portion modne solbær. Når frugterne er for modne, har de svært ved at stivne, så jeg må vist have lidt kemisk hjælp.


Da solbær høsten nu blev så lille, måtte jeg tilsætte lidt sure æbler for at opnå bare en lille acceptabel portion. Solbærene ( 650 gr ), æblerne ( 350 gr ), 2 dl. vand og 1 stang vanille blev kogt sammen i en 20-30 minutters tid.
Frugtmassen skal nu stå et døgns tid og dryppe af. Det er lang tid, men den største mængde pektin findes i de sidste dråber, som giver slip. Frugtmassen kan derefter bare kasseres. Det er saften, som skal bruges.

Følg med imorgen igen.

5 kommentarer:

 1. Åhhh jeg har tidliger plukket massevis af solbær på "pluk-selv" solbær steder, og kogt solbærgele i lange baner. Normalt syntes jeg ikke det var et problem at få det til at stivne, hvis der kom den anbefalede mængde sukker i, og det er jo temlig meget. Desværre kan min ryg ikke holde til at stå bøjet over buskene mere, så jeg køber gele i små glas nu. Har fundet ud af at solbær gele er hyldevare næsten alle steder i Sverige, her i DK er det efterhånden kun få steder man kan købe det.
  Jeg er spændt på at høre om du får god gele ud af dine anstrengelser.
  Ha' en dejlig aften.

  SvarSlet
 2. Uhm, og så lige på en franner med jordnøddesmør :-P

  SvarSlet
 3. Det bliver spændende om det lykkedes for dig at få det omdannet til gelé....pøj pøj....

  SvarSlet
 4. Uhm solbær... Jeg har lavet masser af solbærsyltetøj, har aldrig prøvet at lave gelé.
  Spændt på om det lykkes for dig :-)

  SvarSlet
 5. Inge: Ja ryggen bryder sig ikke om det. Jeg plejer bare at klippe grenene af på ribsbuskene med flest ribs på og så sætte mig ned og hygge mig med at "ribbe". Jeg har endnu aldrig prøvet solbær geleen.

  Klidmoster: Med jordnøddesmør ? Den var ny for mig, så det må jeg prøve.

  Rejen: Tak, du må X´e fingre for mig ;)

  Margrethe: Jeg er den eneste her i huset,som kan lide solbærsyltetøj, så det har jeg aldrig "Fået lov til at" lave. Men solbær gele får jeg lov til, fordi de ved, at den er uundværlig i min brune SOVS.

  SvarSlet

Værs´go ordet er dit nu:

På natbordet lige nu

På natbordet lige nu
Gode bøger