mandag den 21. februar 2011

På privat restaurant

Sidste uge var Sønnike hjemme på vinterferie, og det nød vi godt af. Han blev pålagt at skulle stå for maden en enkelt dag. Der blev nedlagt veto mod hotdogs og andet fastfood, som bare skulle hældes direkte fra en pose og ind i ovnen eller ned i gryden.

Samme opgave har Lillepigen fået denne uge, hvor hun er hjemme på vinterferie. Og de har begge klaret opgaven til fuld tilfredshed for alle.

I skolen har de desværre ikke haft ret mange lektioner i madlavning/husgerning. Ikke i forhold til, hvad Fatter og jeg havde for 20-25 år siden.

Det er piv synd, at det er blevet sparet bort, for hvor er der bare alt for mange unge mennesker, som flytter hjemmefra uden at kunne lave mad. Og hvilke muligheder har de så andet end pap pizza, dåse spaghetti og pose risret....

Hvem lærte dig/dine børn at lave mad ?

22 kommentarer:

 1. jeg har lært at lave mad i skolen og af min mor og min dengang stedfar ellers er resten selvlært :)

  jeg har lært min stor søn på 24 at lave mad + han også har været spejder der lærte de også en del mad lavning ellers er han god til at finde på noget i et køkken ... resten af mine børn lære det også hen af vejen af mig ,men de skal føle interessen for det ellers dur det ikke :)

  SvarSlet
 2. Det er nok min mor der har forsøgt at lære mig det.. men det er aldrig blevet rigtig godt.. Har heldigvis boet sammen med mænde der var og er super dygtige i et køkken, og som kan lide det.

  SvarSlet
 3. Jeg er ikke super til at lave mad, så jeg har ikke lært nogen noget. Min datter er fantastisk til madlavning, det er selvlært siger hun. Hun har boet i kollektiv og på kollegier, hvor de skiftedes til at lave mad. Der opdagede hun at hun kunne lide det og at de andre nød hendes mad.
  Klem MARIANNE

  SvarSlet
 4. Belledotte: Hva´ så hvis de ikke har interessen ? Bliver det så den nye pap pizza generation ? ;)
  Inge: Du har sikkert valgt mændene ud fra, om de kunne kokkerere :)
  Marianne: Dejligt at høre, at nogen kan lære det selv, når interessen indfinder sig. Det stemmer meget godt overens med Belladottes version.

  SvarSlet
 5. God idé at få de ferierende unger til at lave maden. Nu er jeg en af dem der absolut ikke (læs:hader) kan lide boller i karry så det billede er ikke lige noget for mig, men det andet ser godt ud. Min mor var elendig til at lave mad, men har da lært lidt af hende og ellers er det selvlært. Tror det handler meget om, om man kan lide det. Jeg er glad for at lave mad - synes det er hyggeligt og af og til spændende.
  Kh. Irene

  SvarSlet
 6. Irene: Jeg bliver nok mere og mere overbevist om, at man nok skal lære kunsten, hvis det betyder noget for én.

  Mad spiller en meget stor rolle i mit, Fatters og Sønnikes liv, og vi kunne aldrig blive en del af pap-folket. Vi lever (næsten) for at spise, mens Lillepigen spiser for at leve.

  SvarSlet
 7. Jeg har lært madlavning, bagning, syltning og at partere gris af min mor samt mere moderne mad i skolekøkkenet.
  Min datter har aldrig været med i køkkenet. Hendes tre drenge har deltaget med madlavningen siden de var helt små. Hos mig har drengene tit været med til at bage

  SvarSlet
 8. Mutter : hvis mine tvillinger ikke lære at lave mad og kun vil leve af pap-pizza så tror jeg det en dag hænger dem ud af halsen og så laver de mad hehe

  SvarSlet
 9. Min søn ringer ind imellem og spørger om hjælp, eller spørger han sin far som er kanondygtig til at lave mad...Min datter sætter min svigersøn til at lave middagsmaden, det er jo så meget fornuftigt...:-D

  SvarSlet
 10. Tror du har helt ret, at evnerne kommer med lysten - eller måske behovet :-)
  Har været så heldig at kæreste mig ind i en familie hvor svigerfar og svoger er kokke og svigermor er smørebrødsjomfru, så der er altid dømt rigtig god mad når vi er samlet. Mums...

  SvarSlet
 11. Jeg har lært mig selv at lave mad........ Og så ringer jeg til min veninde Feen engang i mellem, hvis der er noget jeg ikke kan, for hun er en stjerne i et køkken!

  Mine unger kan godt lide at være med i køkkenet, så... Tror på at det nok skal gå dem fint !

  Hyggehygge
  Marianne

  SvarSlet
 12. Begge retter ser dejlige ud - har fået vild lyst til Boller i Karry nu!!!! Chekket detalje med risene!!! Her har jeg lært drengene at lave mad. Yngste gider ikke rigtigt men han slipper ikke ;-) KNUS♥

  SvarSlet
 13. mhm! det ser godt ud...særligt på nuværende tidspunkt her kl. 17.30 ca. hvor sulten efter aftensmaden næres af dine billeder...sådan lige umiddelbart ville en skøn gang boller i karry være dejlig, men den anden ret ser også god og lækker ud...god idé med madlavningstræning i vinterferien...
  Jeg selv lærte at lave mad både derhjemme og i skolen...i skolen havde vi husgerning og vi blev inddelt i små familier og der var små køkkener i lokalet...ret sødt faktisk..og så blev vi indelt i 2 piger og 2 drenge...så vidt det kunne passe....og jeg husker svensk pølseret...og så husker jeg al det med husblas og en citronfromage...det var ikke de vilde langtidsting, vi lavede, og jeg husker, at man skulle være hurtige for at nå det hele, inklusiv opvasken og at stille tingene de rigtige steder, bagefter....og en smule ernæringslære havde vi vist også en enklt gang, men hsuker at det var kedeligt og at vi alle hellere ville lave mad...jeg kan grine lidt , når jeg tænker på os unge mennesker der sidder rundt om et bord inde ved vores lille køkken og spiser sammen som en anden familie...det var da sødt...haha!
  Men ellers var det mest hjemme at jeg lærte at lave mad og har sikkert stået for maden ind imellem...og bagning...både brød og kager hsuker jeg...

  SvarSlet
 14. Vi skal huske at lære vores børn at lave mad! Jeg lærte en del af min mor, som var husholdningslærer, og hun sendte mig fire måneder på husholdningsskole. Men man lærer i virkeligheden kun ved prøve sig frem, at være motiveret ;)
  Og derfor kan jeg ikke strikke ...

  SvarSlet
 15. Manna: Vores Lillepige har også nydt godt af at være med i Farmors bage-køkken, og sådanne oplevelser er bare guld værd.
  Belladotte: Måske - måske ikke. Min egen far har levet af pap mad i 4-5 år nu, efter at min mor kom på plejehjem. Han elsker det og kan ikke se noget forkert i det :S
  Rejen: De skal nok klare sig begge to :)
  Irene: Heldige rad !!
  Marianne: Det tror jeg på !! Flot at du kunne lære dig selv at lave mad.... for du mener ikke at smide en frost pizza i ovnen, vel ?!! ;)
  Tina: Bare hold dem til ilden. De vil takke dig senere... eller også vil svigerbørnene ;)
  Anita: Det er næsten som at læse om mig selv. Vores "mini-familie" lavede også fromager med husblas. Og de lykkedes altid. Senere er de altid gået i vasken ( eller skraldespanden )
  Madame: I min verden er det også en million gange vigtigere at kunne lave mad. Du må være dygtig !!

  SvarSlet
 16. Hej Mutter...ja det kan jeg så også nikke genkendende til...det med at de altid lykkedes ( og læreren var der jo også) og jeg har da også senere haft lidt problemer med det med husblas og måttet kassere nogle desserter...men det går nogenlund nu med at bruge det...

  SvarSlet
 17. Du må være en meget stolt mor. :)
  De er da vildt dygtige.
  Min sønnike på 16 er blevet påbudt selv at lave sin mad i øjeblikket, fordi han skal have noget specielt proteinholdigt mad p.gr.a træning. Det er meget kedeligt og ensformigt. Majs, kidneybønner og kylling eller tun. Uf.

  SvarSlet
 18. Michaela: Jeg lader lige din ros gå videre - så vokser de 10 cm.

  Pyh ja en menu. På sigt må han være ved at brække sig over det. Min sønnike arbejder sammen med en fyr i weekenden, som skal æde en hel kylling hver dag + tage proteinpulver ( også træning ).

  SvarSlet
 19. Hej,

  Jag jobbar för sajten FindeOpskrifter.dk och försökte kontakta dig men kan inte hitta någon kontaktinfo. Vi såg att du har goda recept i din blogg och vi rekommenderar att du tittar runt på sajten och kikar på "Madblogstoppen".

  Vill du vara med och få dina recept indexerade på sajten så behöver du bara registrera dig på http://www.findeopskrifter.dk/kom-med-i-madblogstoppen och embedda din kod för att mäta statistik så är du med!

  Här kan du se hur många som är med i Madblogstoppen på FindeOpskrifter.dk - http://www.findeopskrifter.dk/madblogstoppen

  Förhoppningsvis kan just din blogg ligga etta på Madblogstoppen!

  Vänlig hälsning,

  Senka
  senka@findeopskrifter.dk

  SvarSlet
 20. Det ser jo rigtig lækkert ud. Det er ikke raketvidenskab at lave med, men skolerne burde alligevel give børnene en føling med korrekt behandling og sammensætning af råvarer og ingredienser.

  God weekend!
  http://moorecredit.com/da

  SvarSlet
 21. When someone writes an article he/she keeps the plan of a user in his/her brain
  that how a user can understand it. Therefore that's why this piece of writing is amazing. Thanks!

  Feel free to visit my webpage Louis Vuitton Outlet

  SvarSlet
 22. I do not even know the way I stopped up right here, however I thought this post used to be great.

  I do not understand who you are but certainly you're going to a well-known blogger if you happen to are not already. Cheers!

  Check out my homepage; Louis Vuitton Bags

  SvarSlet

Værs´go ordet er dit nu:

På natbordet lige nu

På natbordet lige nu
Gode bøger