tirsdag den 29. juni 2010

Hønseslagtning. Ikke for sarte sjæle.

Godnat blev der sagt til de intetanende fine høns.

De har haft et godt liv med adgang til frisk græs og jord hver eneste dag.





Men nu er det forbi.

Fatter hentede dem en efter en, mens de stadig lå i deres lune høkasse og sov.

De fik et bedøvende slag i hovedet og fik derefter hovedet skilt fra kroppen.

Jeg stod indenfor og sørgede for at lade vaskemaskine, vandhane og microovn køre for fuld knald. Ville ikke risikere at høre noget.


Men jeg hjalp med at pille fjerene af dem g gøre dem klar til fryseren. Det var en underlig fornemmelse, når de stadig var varme.
De vejede ca. 3 kg hver og har kostet os 31,- kr. pr. stk. incl. mad og indkøb af kyllinger.

På trods af, at de havde nogle gevaldigt tykke ben, kunne de ikke ret godt stå på dem, selvom vi havde sørget for rigtig mad til dem. Kratholt Fjerkræ firma havde godt nok fortalt os om dette fænomen.

Næste gang vil vi ikke have sådanne høns. De skal kunne gå frit rundt, når de nu har muligheden for det. Det andet er ikke rigtig dyrevelfærd.

14 kommentarer:

  1. Det vækker minder om barndoms ferier hos mine bedsteforældre. Min morfar yndede at slippe hønen når han havde hugget hovedet af den, og så stod vi 7 måbende unger og så hønen uden hoved forsvinde op i æbletræet.. mens mormor skældte ham ud.. :-))

    SvarSlet
  2. Du sender mig lige lukt tilbage til min tid som hønseholder! Dog har jeg aldrig slagtet høns for at spise dem - når de var udtjente som æglæggere (eller var syge) måtte de blot lade livet. Normalt var det min eksmand, der gjorde det, men periodisk var han bortrejst i op til måneder - og så havde jeg tjansen med øksen. Og nej, jeg savner den ikke ;-)

    SvarSlet
  3. Jo tak det vækker minder!
    Mindes dengang min kusine og jeg var med min morfar (mine morforældre boede på landet, dog uden dyrehold) på besøg hos en bondemand, for at hente en høne.
    Bonden tog hønen i benene, slog dens hoved ind i væggen, trådte hovedet af og lod den hovedløse krop løbe om på gårdspladsen...
    Der gik et par uger, inden jeg havde konsumeret den oplevelse og spiste fugl igen.

    Bon appetit Mutter og god onsdag!

    SvarSlet
  4. Ja, jeg har da heldigvis aldrig oplevet det, så jeg spiser gerne kylling....men når jeg ser på dem så er det selvfølgelig for dem...men sådan er hønselivet jo nu engang, håber at de smager jer.....

    SvarSlet
  5. Hej Mutter....her hvor vi bor havde vo på et tidspunkt høns....flere forskellige også perlehøns.....og nogle af dem slagtede vi selv andre fik vi slagtet et sted udenfor byen.....men vi ordnede begge to både det med at give dem et bedøvende slag og så hugge hovedet af dem hurtigt bagefter....egentlig er det et stort arbejde med det hele....og der skal både fjernes indre organer og fjerene skal plukkes osv.....inden de skal i fryseren.....
    Og det kunne godt være svært med dem vi fik givet navne og mange høns har deres personlighed og man går da og kommer til at holde af dem.....så vi kan godt slagte høns men synes også godt det kan være lidt svært...men vi kan gøre det....og vors høns smagte da også mere vildt og anderledes og af mere...vores var dog knap så fede eller vejede så meget som en kylling du køber, så vidt jeg husker....
    En dag da vi slagtede høns så dukkede ne ræveunge op og stod to meter fra os og holdt godt øje med det hele...vi skræmte den væk men der gik ikke mere end 10 min. så var den der igen.....så har man høns så trækker det ræve til...så man skal passe godt på sine høns.....
    sjovt at læse om jeres hønseslagtning....husker også som barn at jeg huggede hovedet af en høne, der så løb rundt på gårdspladsen til min store overraskelse og min mosters store grin....

    SvarSlet
  6. Inge: Ja det er vist en rigtig mandeting at gøre sådan noget. Fatter ved godt, at Lillepigen og jeg var gået amok, hvis han havde gjort det.

    Bente: Flot at du kunne. Jeg tror, at vi så havde været hønsefri, hvis Fatter ikke kunne ordne dem.

    Den ene blev spist igår. Jeg havde givet den for meget, så den var tør som en kiks. Men bare at vide, at det var reelt og godt kød, hjalp på fordøjelsen.

    Septemberliv: Føj for en ulykke. Så har man da forlagt sit hjerte et eller andet sted.

    Anita: Så ved jeg præcis, hvor jeg skal henvende mig, hvis jeg får brug for ekspertråd.

    SvarSlet
  7. Nu ved jeg, hvorfor jeg ikke holder høns - jeg så engang som barn en høne blive slagtet, og den løb videre uden hoved ...

    SvarSlet
  8. Madame: Det kan jeg love dig, at de ikke fik lov til her.

    SvarSlet
  9. Hej Mutter
    Ville gerne have høns - men mest for æggenes skyld. Der er dog lidt problemer med at finde plads på vores lille grund, mest pga. alle de regler om, hvor de må placeres af hensyn til naboerne.

    Meen... jeg tror altså ikke, at jeg kunne sætte tænderne i en kæle-høne ;) De ville sikkert dø af alderdom her i huset.

    Hvis du fortsat ikke kan finde citronsyre i butikkerne - så send mig din adresse i en mail.
    frauputz(snabela)gmail.com
    Så sender jeg dig en slat, så du også kan nyde smagen af hyldeblomster.

    KH Frau Putz

    SvarSlet
  10. Frau Putz: Hvor er du bare sød - men nu har jeg lavet hyldeblomst saften alligevel og UDEN citronsyre. Måske har jeg opfundet noget nyt ;) ?

    Disse kød-høns blev aldrig kæledyr. Det er vores æglæggere til gengæld. De er endda så dum-frække, at de hopper op i skødet på os, hvis vi sætter os ned.

    SvarSlet
  11. Hej Mutter,

    To ting.

    - Jeg har stødt på flere opskrifter hvor der ikke er citronsyre i hyldeblomstsafts opskriften. Man skal blot sørge for rigeligt citron/citrus. For meget citronsyre er i øvrigt fælt.

    - Hvilken race høns/kyllinger var det? Jeg har lige læst om en der havde tendens til fedme. Der var tricket at stille maden et sted og vandet et godt stykke væk, dvs fx ikke lige ved siden af. Det skulle sikre motion og derved mindre fedme og desuden lækkert kød.

    SvarSlet
  12. Steffen: De hed vist noget med Plymorock ( Staves det sådan ?? ). Sikke da en god ide med de vand og madskåle. Det kunne da godt være, at man skulle give dem en chance til.

    Okay, så vil jeg også give hyldeblomstsaften endnu en chance næste år med en del mere citron i. Tak for gode brugbare tips.

    SvarSlet
  13. Hej igen. Jeg må lige have nogle referencer på bordet.

    På http://www.blogpro.dk/mad-og-drikke/oekologisk-hjemmelavet-hyldeblomstsaft/ er der opskrifter der ikke bruger citronsyre. Jeg har ikke selv prøvet dem, skal det også nævnes.

    Ja, det var den race. Det staves Plymouth Rock. Eller "plymrokker" på hønseavler slang. - Det skriver de i Gastro nummer 49. Det er også der jeg har læst tippet om at stille mad og vand langt fra hinanden for at holde dem i form.

    Mvh

    SvarSlet

Værs´go ordet er dit nu:

På natbordet lige nu

På natbordet lige nu
Gode bøger