fredag den 30. juli 2010

Så kunne de lære det !!

I middelalderen havde man i den blide ende gabestokken, som man kunne sætte folk i. Her kunne de sidde og blive hånet, hvis de havde begået mindre forbrydelser som f.eks. ikke at overholde helligdage.

Lad mig straks slå fast, at dette indlæg ikke er for dig, som afskyr gyserfilm.

En skovtyvs ( skal ikke forveksles med en skovhugger ) straf kunne være at få lov at ride en time på træhesten 4 dage i træk. Det siges, at Lillemor derhjemme fik 4 fredelige dage i forbindelse der med ;)

Og så går vi lidt op ad afstraffelsesstigen: At få den spanske kappe på må have været slemt. Jeg prøvede at løfte den og måtte næsten opgive. Men forbryderen skulle gå rundt i byens gader med dette monstrum på og blev imens overvåget af byens vægtere. Inde i tønden var det pigge, som stak godt til. AV.... men det bliver værre:

I middelalderen brugte man ikke så mange ressourcer på fængsling som man gør idag - måske er det derfor, at voldsomme forbrydelser bare stiger og stiger i antal ?

Man havde galgen, hvor forbryderen kunne få lov at hænge til skræk og advarsel i flere uger bagefter. Tjaaah forbryderen oplevede det jo ikke, men det må have været skrækkeligt for deres efterladte at se dem hænge der.

Barnemord var også dengang noget, som man ikke bare så gennem fingre med. Her kunne morderen få brækket alle knogler i kroppen..... og så til sidst blive slået ihjel. GYS.

En afstraffelsesmetode var også at få hældt flydende guld eller bly i halsen. KVALMENDE GYS !!

Disse afstraffelsesmuligheder er udstillet på Egeskov slot på Fyn. Jeg ved ikke, om de fantastiske haver her eller denne udstilling gjorde størst indtryk på mig. Men jeg sidder stadig med en væmmelig tanke om de mange justitsmord, som også blev begået dengang.

PS. Det koster kun 150 DKK at komme ind på Egeskov, og der er virkelig oplevelser nok til en hel dag. Og resten af sæsonen kan man så komme gratis ind. Så prøv det !!

7 kommentarer:

 1. Yrkkkk... det var en grum "fornøjelse" at komme i klammeri med lovens lange arm dengang. Sjovt og spændende at læse om..
  Ha' en dejlig lørdag

  SvarSlet
 2. Hejsa Mutter! Tak for kommentaren på min blog...dejligt at få nye læsere :O) Og sikken en skøn blog DU har...har lige scrollet et par sider tilbage og der er jo masser af god læsestof og smil. Glæder mig til at følge din blog. Kan du ha en god weekend.
  KH Christina

  SvarSlet
 3. LaChris og Inge: Takker og i lige måde !!!

  SvarSlet
 4. Ja, straffene var uhyrlige i tidligere tider. Jeg havde en bog om Tugt-, Rasp- og Forbedringshuset i København, men jeg har måttet smide den ud, fordi den var ubærligt at læse ...

  SvarSlet
 5. Uhyggelig,men lærerigt at besøge. Måske det var noget man kunne bruge til genopdragelse af forbryderspirer..:-o)
  Idag får de jo bare et klap på kinden og fyfy.
  Men sikkert mange justitsmord dengang ligesom da folk blev brændt som hekse. Jeg kan ikke lide at se St.Hans bål, synes at det er en makaber tradition at sætte en heks på toppen.

  Hej fra Lisbeth

  SvarSlet
 6. Madame: Sådan oplevede jeg det også, da jeg prøvede at læse jan Guillou´s bog Ondskab. Den var også så kvalmende ond og væmmelig, at jeg måtte opgive at læse den. Og det, som jeg nåede at læse, dukker stadig op i mine tanker som mareridtsagtige tanker af og til.
  Hyacinth Bucket: Den gyldne middelvej er svær at finde. Men du har ret.

  SvarSlet
 7. I've been exploring for a bit for any high-quality articles or blog posts on this kind of house . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this website. Reading this information So i am happy to show that I've a very excellent uncanny
  feeling I found out just what I needed. I so much undoubtedly will make certain to
  don?t omit this site and give it a glance on a constant basis.


  Check out my site cellulite treatment

  SvarSlet

Værs´go ordet er dit nu:

På natbordet lige nu

På natbordet lige nu
Gode bøger