fredag den 30. april 2010

Kun fynboer kan lave brunsviger..

De fleste brunsvigere begår den fejl ikke at være fedtede nok. Denne opskrift er den eneste, som jeg nogensinde er stødt på, hvor både sukkergrise som mig og mere almindelige mennesker kan være med. Sukkerlaget lægger sig nemlig rundt omkring i små smækre søer.

Opskriften fik jeg for 13-14 år siden af en kollega i Gelsted, som hed Dorthe. Hun var rar som dagen var lang, snakkede fanden et øre af og bagte den skønneste brunsviger i hele kongeriget Danmark. Og nu vil jeg delagtiggøre den med dig, så den aldrig går tabt.

Smelt 200 gr. smør og hæld 2 dl koldt vand heri.
Rør 1 dl. mel sammen med 4 ss sukker, 1 tsk. salt, 1 tsk. kardemomme, 1 pose tørgær og bland det sammen med den håndvarme smør/vand blanding.
Rør 1 æg i ( ups, det glemte jeg idag, men det kan man ikke smage )
Tilsæt mel, indtil dejen er dejlig og smidig -> ca. 8 dl. mel ialt.

Dejen slipper let hænderne og har et glinsende skær. Bred dejen ud i en 45 x 45 cm. stor bradepande eller i 2 mindre. Lad den hæve i 20 min.

Imens laves fyldet. Smelt i en gryde 150 gr. smør, ½ tsk. kanel. 500 gr. brun farin, 2 ss mørk sirup. Siruppen kan også undværes - det har jeg gjort masser af gange - men det giver fyldet en lidt karamelagtig konsistens, som egentlig er ganske rar at tygge i.

Når ovnen er varmet op til 200 gr. hældes fyldet ud over dejen, som du forinden har prikket runde huller i med fingrene. Heri kan de små dejlige sukker-søer lægge sig.

Bages 15 minutter præcis. Kagen ser ikke færdig ud på det tidspunkt, men det er den. Køl af og drik masser af iskold mælk til.

I skrivende stund har brunsvigeren været færdig nogle få timer og der er kun 1/10 tilbage. Det er en brunsviger, som forsvinder som dug for solen.

Jeg har endnu aldrig smagt en brunsviger fra et sjællandsk eller et jysk bageri, som levede op til standarden. Med denne opskrift kommer de måske efter os....

11 kommentarer:

 1. åh, hvor jeg læænges efter sådan en brunsviger - jeg husker, at den bedste i Odense kunne man købe hos bageren i Vindegade - for enden af Grønnegade - der måtte vi op, når mormor og morfar blev besøgt i nr. 16 . . . .

  SvarSlet
 2. Liselotte: Ja de rigtig gode brunsvigerbagere er der desværre langt imellem nu til dage.

  SvarSlet
 3. Ella. jo for pokker da :) det er tilføjet nu. Håber ikke, at du har lavet en flad udgave... nå pyt det vigtigste er jo fyldet.

  SvarSlet
 4. kan det laves med brun sukker? Brun farin er ikke sådan at opdrive i Skotland

  SvarSlet
  Svar
  1. Soft Dark Brown Sugar = farin. Det kan faas i England og i Scotland - Sainsbury/Waitrose/etc.

   Slet
 5. Nå, så er der da noget fynboer kan, trods alt!

  SvarSlet
 6. Kan den laves med alm gær? :)

  SvarSlet
 7. Er det meningen at den ikke bliver så høj ?

  SvarSlet
 8. Skal den ikke æltes?

  SvarSlet
 9. 500gr brun farin er fanden för meget, som att bre asfalt på bomull. Ellers ok smag...

  SvarSlet

Værs´go ordet er dit nu:

På natbordet lige nu

På natbordet lige nu
Gode bøger