fredag den 14. maj 2010

Når bierne fylder for meget.


"En biavler kigger sin første bi-familie ihjel" - Det siger de gamle garvede i hvert tilfælde, så vi har været meget påpasselige med ikke at linde på låget.Idag skulle der dog kigges, for ellers risikerer man, at halvdelen af bifamilien stikker af. De gider ikke være i et stade, hvor alle celler er fyldt op selvfølgelig. Så laver de bare en ny dronning, hvorefter den gamle dronning fiser afsted med halvdelen af boet.

Først samlede vi en ny kasse til at stille ovenpå den gamle. Her vil bierne så kravle op og fortsætte deres arbejde.

Og bagefter blev der sat voks i de nye tavler. Det er kunstvoks, som er for-præget. Bierne vil derefter bare bygge videre på de 6-kantede rum.

Der var pludselig en voldsom aktivitet, da jeg stod dér og skulle fotografere. Sønnike var hjemme og havde lånt mit bitøj, så af og til måtte jeg lige et par skridt ud af kampen.
Det ene stade er stadig en del bagefter, så her var det endnu ikke nødvendigt at udbygge stadet med en kasse. Men det aktive stade var på bristepunktet og fik en ny etage på.
Fatter satte sidste uge en tom tavle ned. Den kaldes en drone tavle, og her vil bierne bygge deres egne celler på, hvor dronerne udklækkes. Tavlen er delt i 3 rum, og en gang om ugen skal man skære den ene del ud for at fjerne varoamider. Disse bæster vil nemlig gå efter dronerne, da de er længere tid om at udklække.
Det udskårne voksstykke blev lagt i et forseglet glas og skal senere smeltes om og bruges på nye kunstplader.

Karen og hendes gemal gumler lidt på, om man kan have bier hjemme i haven. Det kan man sagtens. De summer jovist, men de er jo ikke aggressive som hvepse og går ikke på ungernes lemonade eller vores slik. De stikker kun, hvis de bliver mast, for de ved, at et bistik koster dem livet. Her ryger brodden af, mens den fæle hveps kan stikke og stikke og stikke, uden at der sker den noget. Så Karen: Du og andre spekulanter kan se frem til flere blomster og frugter med bier i haven.... + selvfølgelig den gode honning. Og alle kan være med. Både den aldrende og den moderne unge  med hængerøv.

1 kommentar:

  1. Super spændende. Vi overvejer fortsat.
    Min søster kommer snart hjem på ferie. Så har vi mulighed for at spørge lidt ind til hvad det fylder, kræver o.s.v.

    SvarSlet

Værs´go ordet er dit nu:

På natbordet lige nu

På natbordet lige nu
Gode bøger